ČT prehrala spor s Pentou na súde v Prahe, ČT hovorí o cenzúrnom zásahu

ČT prehrala spor s Pentou na súde v Prahe, ČT hovorí o cenzúrnom zásahu

Vrchný súd v Prahe dnes druhýkrát rozhodol v prospech skupiny Penta v spore s Českou televíziou (ČT), v spore ide o repotáž televízie z roku 2017.

Reportáž sa venovala stavebnému projektu firmy pri pražskej Masarykovej stanici. ČT sa tento rok po dovolaní zastal Najvyšší súd (NS). Pražský vrchný súd dnešným rozhodnutím trvá na svojom pôvodnom verdikte s tým, že doplní odôvodnenie. Podľa advokátky televízie Jitky Bidlovej ide o cenzúrny zásah. Ďalší postup preberie s klientom, predpokladá však ďalšie dovolanie.

Spor sa týka reportáže, ktorú ČT zverejnila v programe Nedej se plus. Okrem informácií o projekte Penty pri Masarykovej stanici a jeho hodnotení rôznymi respondentmi zahŕňala aj ďalšie informácie o činnosti firmy. Tá následne podala žalobu s tým, že príspevok bol nevyvážený. Napríklad informácie týkajúce sa obchodných väzieb na Čínu s jeho témou podľa Penty nijako nesúviseli a slúžili len na manipuláciu divákom. ČT to odmietla.

Mestský súd v Prahe najprv v roku 2020 nariadil televízii zverejniť ospravedlnenie, Vrchný súd v Prahe po odvolaní pridal povinnosť odstrániť časti reportáže. Televízia následne podala dovolanie na NS, ktorý sa jej zastal s odkazom na slobodu prejavu. S ohľadom na verejný záujem sa podľa neho nedá povedať, že informácie uvedené v reportáži s projektom nijako nesúviseli alebo bolo nepatričné ​​ich uvádzať.

Spor sa tým vrátil na pražský vrchný súd. "Trváme na svojom názore," povedal dnes predseda jeho senátu Jiří Čurda. Aj keď podľa NS informácie s témou súvisia, ich zoradenie a celkové poňatie reportáže bolo podľa dnešného verdiktu manipulatívne a vzbudzovalo dojem o protiprávnej činnosti Penty. So stanoviskom NS sa vrchný súd chce vysporiadať podrobnejším odôvodnením rozsudku o tom, prečo dané informácie boli v danom kontexte chybné.

Advokáti oboch strán dnes pred súdom zopakovali svoje stanoviská. Podľa firmy bola reportáž zaujatá a postavená tak, aby ju dehonestovala. NS podľa Penty rozhodol zjednodušujúcim spôsobom a nevzal do úvahy, že aj pravdivá informácia môže neoprávnene zasiahnuť do povesti, napríklad manipulatívnym výberom a zoradením. ČT si naopak za reportážou stojí, zhŕňala podľa nej informácie potrebné na utvorenie názoru, nijako priamo na Pentu neútočila ani nevybočovala z medzí zaručenej slobody prejavu.

Reportáž ČT z roku 2020: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/220562248410021/

Okolo dlho pripravovaného projektu Penty na nevyužitých pozemkoch pri Masarykovom nábreží sa viedli roky diskusie, objavovali sa aj kritické hlasy z radov niektorých komunálnych politikov, pamiatkarov, obyvateľov centra či občianskych spolkov. Stavba prvých dvoch budov priamo pri stanici začala v roku 2021 a skončila koncom minulého roka.

Firma v oblasti plánuje stavať ďalej a kúpila za tým účelom aj spoločnosť ČSAD Praha Holding, ktorá vlastní autobusovú stanicu Florenc. Na ďalší rozvoj oblasti Penta v spolupráci s Prahou usporiadala súťaž, na základe ktorej vzniká štúdia potrebná pre zmenu územného plánu. Penta spolu s Českými dráhami spoluvlastní aj firmu CR-City, ktorá plánuje projekt zastrešenia koľajiska hlavnej stanice a jeho zástavbu.