4ka pokračuje v rozširovaní rýchlej 5G siete. Vyskúšajte, či je aj u vás

4ka pokračuje v rozširovaní rýchlej 5G siete. Vyskúšajte, či je aj u vás Foto: 4ka

4ka tento rok masívne vylepšuje svoju mobilnú sieť. Začiatkom roka operátor úspešne premigroval koncom februára z 3G siete na 4G sieť, ktorá je dostupná pre viac ako 95% populácie Slovenska. Aj vďaka tomu dátová prevádzka v 4G sieti láme rekordy, keď sa v národnom roamingu zvýšila medziročne takmer trojnásobne. Od marca 4ka postupne rozširuje aj svoju rýchlu 5G sieť. 5G postupne pribudne v desiatkach miest po celom Slovensku, pričom koncom júna operátor pokryl ďalšie 3 mestá - Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Kežmarok.

„Počas celého tohto a nasledujúceho roka postupne dopĺňame našu sieť vysielačov o najnovšiu generáciu AAU antén. Na týchto zariadeniach následne nasadzujeme 5G technológiu na dostatočnej šírke pásma, ktorá umožňuje rýchlosť sťahovania dát až do 600 Mb za sekundu. Sieť 5G budujeme na vyšších frekvenciách primárne určených pre pokrytie husto osídlených oblastí s vysokými požiadavkami na prenosové rýchlosti,“ hovorí Juraj Zachar, projektový manažér pre 5G sieť 4ka.

4ka buduje 5G sieť tam, kde vidí pre 5G potenciál, čiže hlavne tam, kde je veľa zákazníkov 4ky, ktorí používajú zariadenia podporujúce 5G technológiu. Počet 5G zariadení v sieti 4ky neustále rastie, pričom smartfón s podporou pre 5G siete používa už takmer 20% zákazníkov.

Ďalších viac ako 10 miest chce operátor pokryť počas júla, pričom 5G sieť 4ky už teraz využívajú zákazníci v mestách: Bratislava, Bardejov, Čadca, Levice, Malacky, Nitra, Piešťany, Sereď, Stropkov, Stupava, Topoľčany, Trnava, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce, Zvolen a v časti Banskej Bystrice. Ak si chcete skontrolovať 5G pokrytie, mapky pokrytia pre jednotlivé mestá nájdete na webe www.4ka.sk/vyskusajte-5G.

Čo potrebujete pre využívanie 5G siete 4ky:

1. Byť v pokrytí 5G sieťou – čo si môžete overiť na webe 4ka.sk
2. Smartfón s podporou 5G v sieti 4ky
3. Povolené 5G v nastaveniach mobilného telefónu
4. 5G je dostupné aj v zahraničí v desiatkach krajín