Mediálna skupina Paramount Global sa spojí s firmou Skydance Media

Mediálna skupina Paramount Global sa spojí s firmou Skydance Media

Americká mediálna skupina Paramount Global sa dohodla na spojení so spoločnosťou Skydance Media. Firmy to v nedeľu oznámili v tlačovej správe. Súčasťou skupiny Paramount Global je napríklad filmové a televízne štúdio Paramount Pictures, televízna sieť CBS či streamovacia služba Paramount+. Skydance Media je produkčnou spoločnosťou, ktorá pôsobí vo filmovom, televíznom či videohernom priemysle.

Paramount Pictures patrí medzi najstaršie hollywoodske filmové štúdiá. Firma Skydance v minulosti s Paramountom spolupracovala napríklad pri produkcii filmov Top Gun: Maverick či Star Trek: Do temnoty, napísala agentúra Reuters.

Kontrolu nad spoločnosťou Paramount v rámci dohody o fúzii získa filmový a televízny producent David Ellison, ktorý je zakladateľom firmy Skydance. Predsedníčka správnej rady Paramountu Shari Redstoneová predá Ellisonovi za 2,4 miliardy dolárov rodinnú firmu National Amusements, ktorá v Paramounte vlastní zhruba 77 percent hlasovacích práv, napísala agentúra Bloomberg.

Spoločnosť Paramount sa stretáva s mnohými problémami v dôsledku zmien v mediálnom priemysle, napríklad kvôli presunu divákov k streamovacím službám. "Dúfame, že spojenie so Skydance zaistí Paramountu pokračujúci úspech v rýchlo sa meniacom prostredí," uviedla sedemdesiatročná Redstoneová. "Skydance ako dlhodobý produkčný partner Paramount dobre pozná a má jasnú strategickú víziu a zdroje na to, aby ho priviedol do novej fázy rastu," dodala.

Štyridsaťjedenročný Ellison bude predsedom správnej rady aj výkonným riaditeľom zlúčenej skupiny. "Toto je pre naše odvetvie rozhodujúce a transformačné obdobie," uviedol Ellison. "Som nesmierne vďačný Shari Redstoneovej a jej rodine, že nám poskytujú príležitosť viesť Paramount," dodal.