Prokurátorka po sektárskej kauze a vyšetrovaní novinárky čelí disciplinárnemu konaniu (VIDEO)

Prokurátorka po sektárskej kauze a vyšetrovaní novinárky čelí disciplinárnemu konaniu (VIDEO) Ilustr. reprofoto STVR

Disciplinárnemu konaniu bude čeliť prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá sa podieľala na vyšetrovaní českej reportérky Kristiny Cirokovej a zúčastnila sa na vypočúvaní ďalších ľudí v súvislosti s ich informovaním o projekte Tvorivá spoločnosť náboženského hnutia Allat. S odvolaním sa na vyjadrenie prokuratúry o tom informovali viaceré médiá. Pavlaninová minulý týždeň rezignovala na funkciu vedúcej oddelenia boja s organizovaným zločinom na prokuratúre v Žiline. Urobila tak potom, čo denník Sme písal o tom, že žalobkyňa Tvorivú spoločnosť sama podporovala.

"Postupom prokurátorky, spočívajúcim v neoznámení skutočností, ktoré mohli mať vplyv na posudzovanie nepodjatosti prokurátora, mohlo dôjsť k naplneniu zákonných znakov skutkovej podstaty disciplinárneho previnenia," uviedol žilinský krajský prokurátor Tomáš Balogh. Predtým tvrdil, že Pavlaninová prepojenie s AllatRa poprela.

Podnet na disciplinárne konanie Pavlaninovej prerokuje najvyšší správny súd.

O ezoterickom hnutí AllatRa pred časom informovala aj STVR:

Ciroková podľa dostupných informácií vlani zistila, že sa vodca AllatRa Igor Michajlovič Danilov ukrýva na Slovensku. Reportérka tiež hovorila o AllatRa v programoch RTVS. Slovenskí zástupcovia AllatRy následne vo vyjadreniach hovorili o sprisahaní "antikultistov" a podľa nich pre sprisahancov Ciroková spoločne s ďalšou novinárkou zo Slovenska pracujú.

Podľa Sme Pavlaninová v prospech sekty agitovala, keď kolegom na prokuratúre posielala e-maily s pozvánkou na konferencie či semináre Tvorivej spoločnosti a v budove prokuratúry nechávala letáky tejto sekty. Žalobkyňa sa potom zapojila do vyšetrovania prípadu, v ktorom boli vypočúvaní ľudia, ktorí o činnosti Tvorivej spoločnosti informovali. Spis v tejto záležitosti si podľa Balogha vyžiadala na preskúmanie generálna prokuratúra.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok povedal, že pôsobením AllatRa a Tvorivej spoločnosti sa zaoberá jeden z elitných útvarov polície.

Krajská prokuratúra v Žiline vypočúvala Cirokovú a ďalšie osoby pri vyšetrovaní podozrenia z propagácie hnutia potláčajúceho práva a slobody. Na základe európskeho vyšetrovacieho príkazu si vypočula českú novinárku v Prahe česká polícia a výsluchu sa zúčastnila práve aj Pavlaninová. Balogh predtým uviedol, že Pavlaninová túto kauzu nemala na starosti a iba na nej spolupracovala. Podľa Sme bola Pavlaninová tiež členkou disciplinárnej komisie, ktorá sa zaoberala staršími prípadmi prehreškov pracovníkov prokuratúry.

Obeťou šikanózneho vyšetrovania sa stala podľa advokáta Matúša Harkabusa aj Ivana Škodová, ktorá sa desaťročia venuje prevencii a pomoci obetiam siekt.