Oceňujeme prvý krok k novej politickej kultúre

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) oceňuje, že po neúspešnom stretnutí v paláci, ktoré iniciovali úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini, sa koalícii aj opozícii podarilo priblížiť k novej politickej kultúre. Po diskusii na grémiu k uzneseniu národnej rady na odsúdenie útoku na predsedu vlády sa totiž po vzájomnej diskusii podarilo zmeniť bod 3 uznesenia. SaS ho podporila. Hanebný a neprijateľný útok na premiéra totiž opakovane odsúdila.

„Verím, že vecná diskusia, aká dnes bola na grémiu, zostane aj do budúcna. Oceňujem, že aj v rámci koalície sú politici, ktorí si uvedomujú, že jediným spôsobom, ako sa nebude ďalej vyhrocovať situácia, je slušná a vecná komunikácia. Ak sa totiž parlament zmení na nenávisť a vzájomné obviňovanie, Slovensko a naša spoločnosť sa nikam neposunú,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

SaS sa podľa jeho slov odmieta hádať, prekrikovať či urážať. Bude pokračovať v rokovaniach vecne, slušne, odborne, ale aj kriticky tak, ako tomu bolo doteraz. „Sme pripravení tlmiť vášne medzi niektorými politikmi koalície a opozície. S takýmto postojom sme dnes išli aj na grémium. Posledné, čo chceme, je živiť nevraživosť medzi koalíciou a opozíciou,“ povedal B. Gröhling a ocenil, že koalícia bola voči opozícii ústretová v tom, že akceptovala jej požiadavku na doplnenie uznesenia. „Celá diskusia bola pokojná a konštruktívna,“ dodal.

„Verím, že dnešný parlament sa zmení na slušnú diskusiu, aká dnes bola na grémiu a tá nahradí hádky a šarvátky. Po neúspešnom stretnutí v paláci, ktoré iniciovali Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini, je toto prvý krok k novej politickej kultúre. Verím, že to tak aj zostane," uzavrel B. Gröhling.