Polská TV po vlne kritiky vracia do práce novinára, ktorý kritizoval pieseň Imagine

Polská TV po vlne kritiky vracia do práce novinára, ktorý kritizoval pieseň Imagine

Poľská verejnoprávna televízia (TVP) po vlne kritiky zrušila svoje rozhodnutie, ktorým dočasne postavila mimo služby novinára Przemyslawa Babiarza. Ten pri komentovaní otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Paríži pieseň Imagine od Johna Lennona označil za víziu komunizmu. Informujú o tom poľské médiá.

Babiarz, dlhoročný športový komentátor, tak bude môcť opäť informovať divákov o dianí na olympijských hrách. Podľa TVP bude komentovať piatkové súťaže v ľahkej atletike.

"Svet bez neba, národov, náboženstva. To je vízia mieru pre nás všetkých. To je vízia komunizmu, bohužiaľ," povedal Babiarz minulý piatok vo vysielaní počas slávnostného zahájenia parížskej olympiády. Podobne sa o Imagine vyjadril aj pri začatí zimných olympijských hier v Pekingu v roku 2022. Vtedy povedal, že skladba obsahuje jasné a kontroverzné posolstvo "s komunistickým, anarchistickým a protináboženským zafarbením".

TVP v sobotu v odôvodnení dočasného stiahnutia Babiarza uviedla, že sa riadi hodnotami vzájomného porozumenia, tolerancie a zmierenia a že ich porušovanie nebude tolerovať.

Toto rozhodnutie kritizovali zástupcovia poľskej opozície aj terajšej vládnej koalície alebo prezident Andrzej Duda. Premiér Donald Tusk podľa portálu onet.pl v stredu uviedol, že "nie je jasné, čo bolo hlúpejšie: komentár pána Babiarza alebo rozhodnutie jeho nadriadených". V oboch prípadoch podľa Tuska hlúposť nabrala "olympijskej úrovne". Novinára sa zastalo aj 150 športovcov a zamestnancov TVP, ktorí požadovali, aby opäť dostal povolenie olympijskej hry komentovať.

Ešte pred niekoľkými dňami šéf programu TVP Sport Jakub Kwiatkowski trval na tom, že "šport bol mal byť oslobodený od politiky". Teraz Babiarz rokoval s Kwiatkowským a generálnym riaditeľom TVP Tomaszom Sygutom a zhodli sa na tom, že "základným pravidlom objektivity a novinárskej etiky je oddelenie informácií od subjektívneho komentára".

Verejnoprávne médiá sa podľa kritikov počas pôsobenia národných konzervatívcov vo vedení Poľska v rokoch 2015 až 2023 stali hlásnou rúrou vládnucich politikov. Premiér Tusk krátko po príchode k moci vykonal rozsiahle zmeny vo verejnoprávnej televízii aj Poľskom rozhlase.