Washington obvinil ruskú RT z vyberania peňazí na podporu agresie na Ukrajine

Washington obvinil ruskú RT z vyberania peňazí na podporu agresie na Ukrajine Ilustr. reprofoto: RT

Ruská štátna televízia RT je kľúčovou súčasťou vojnovej mašinérie Moskvy a snahy Ruska podkopávať demokratických spojencov Ukrajiny, uviedlo americké ministerstvo zahraničia. Mediálna spoločnosť obvinila, že úzko spolupracuje s ruskou armádou a organizuje výber peňazí na vybavenie pre ruských vojakov na Ukrajine. Washington v tejto súvislosti oznámil nové sankcie, informujú svetové spravodajské agentúry.

Krok prichádza po tom, čo Spojené štáty v posledných mesiacoch vystupňovali postup proti pôsobeniu RT, ktorú považujú za nástroj ruskej snahy ovplyvniť novembrové prezidentské voľby. Americké úrady začali vyšetrovanie Američanov, ktorí v minulosti spolupracovali s ruskými štátnymi televíziami. Tiež minulý týždeň vzniesli obvinenia proti dvom zamestnancom RT s tým, že poskytli milióny dolárov na propagovanie proruského obsahu cez vplyvných pravicových komentátorov v USA.

RT (predtým známa ako Russia Today) bola v minulosti terčom amerických sankcií za šírenie propagandy Kremľa. Dnešné tvrdenia americkej vlády ale naznačujú, že úloha mediálnej organizácie ďaleko presahuje vplyvové operácie, napísala agentúra AP. Americký minister zahraničia Antony Blinken povedal, že televízia vyberá peniaze na pušky či ochranné vesty pre Rusov na Ukrajine. Tiež uviedol, že nie je len mediálnou skupinou, ale má aj novú kybernetickú jednotku s väzbami na ruské tajné služby.

Blinken zároveň oznámil sankcie proti trom organizáciám a dvom osobám, ktoré sú podľa neho napojené na ruské snahy destabilizovať rôzne krajiny. Dvaja z týchto subjektov USA vinia zo snahy kupovať hlasy voličov v Moldavsku a ovplyvniť tak nadchádzajúce voľby v krajine v prospech kandidátov preferovaných Moskvou.

RT prevádzkuje po celom svete televízne a on-line platformy, ktoré presadzujú agendu Kremľa. Americké ministerstvo spravodlivosti donútilo v roku 2017 RT America zaregistrovať sa ako zahraničný agent po tom, čo predstavitelia amerických spravodajských služieb dospeli k záveru, že toto médium prispelo k ruským snahám o zasahovanie do volieb v roku 2016. Moskva tvrdenia USA o zasahovaní do amerických volieb od začiatku odmieta.