SFTA zverejnila slovenského kandidáta na Oscara (VIDEO)

SFTA zverejnila slovenského kandidáta na Oscara (VIDEO)

Slovenským národným kandidátom pre 97. ročník ceny Oscar Akadémie filmových umení a vied v kategórii Najlepší zahraničný film sa stala snímka o holokauste Ema a smrtihlav Ivety Grófovej. Rozhodla o tom Slovenská filmová a televízna akadémia a vôbec prvýkrát v histórii bol víťazný film slávnostne ohlásený na filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch.

Porota v zložení všetkých členiek a členov SFTA vyberala spomedzi 10 prihlásených diel. Rozhodovalo 111 hlasujúcich. “Medzi filmami, ktoré skončili na prvých troch miestach, bol rozdiel len niekoľko hlasov, dokonca o víťazovi rozhodol iba jeden,” povedala prezidentka SFTA Katarína Krnáčová.

Ema a smrtihlav vznikla ako adaptácia knižnej novely spisovateľa Petra Krištúfka, ktorý sa, žiaľ, kvôli tragickej nehode nedožil zrežírovania vlastnej látky. Režijného vedenia sa zhostila slovenská oceňovaná režisérka Iveta Grófová.

Dej filmu diváka zavedie do vojnového slovenského štátu, kde maďarská krajčírka Marika prišla o prácu a odchádza z Bratislavy, aby sa mohla vrátiť do domu po svojom manželovi v slovensko-maďarskom pohraničí. Vo vojnovom Slovenskom štáte to vrie. Česi už boli vyhnaní z krajiny, židia sú deportovaní a Marika so svojím maďarským pôvodom to tiež nemá ľahké. Navyše, v jej stodole sa pred nacistami a gardistami schováva židovský chlapec. Ako osamelá žena púta pozornosť kapitána Hlinkovej gardy aj nemeckého nacistického dôstojníka.
V hlavných úlohách môžu diváci vidieť Alexandru Borbély, Milana Ondríka a Nica Klimeka.

ČR nominovala film Vlny: Film Vlny zabojuje o Oscara (VIDEO)

Štrajková pohotovosť

Prezidentka SFTA tiež pripomenula vážny stav, v ktorom sa v súčasnosti nachádza celý rezort slovenskej kultúry a ktorý ohrozuje ďalší rozvoj aj filmového umenia na Slovensku. “Spájame sa naprieč všetkými umeleckými odvetviami a naprieč celým Slovenskom, aby sme vyjadrili hlasný nesúhlas s deštrukčnými zásahmi zo strany vedenia Ministerstva kultúry SR do kultúry na všetkých jej úrovniach. K dnešnému dňu sa zapojilo do Kultúrneho štrajku až 3 360 ľudí z 90 miest na celom Slovensku,” uzavrela Katarína Krnáčová a dodala: “Filmové festivaly a ocenenia sú oslavou filmu a slovenská audiovizuálna obec má byť právom na čo hrdá. Slovenské filmy sú úspešné či na zahraničných festivaloch, alebo aj v domácich kinách. Podporujme sa navzájom a chráňme si slobodnú tvorbu. Víťaznému filmu Ema a smrtihlav veľmi držíme palce a veríme, že bude so cťou reprezentovať Slovensko na amerických Oscaroch.”