Pozeranie do telefónu pred spaním nenarúša spánok, tvrdí prehľad 11 štúdií

Pozeranie do telefónu pred spaním nenarúša spánok, tvrdí prehľad 11 štúdií Ilustr. reprofoto EP

Pozeranie do telefónu pred spaním zrejme nemá významný vplyv na spánok, uviedli vedci po preskúmaní dôkazov. Podľa nového prehľadu 11 štúdií vykonaných po celom svete neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by sledovanie obrazovky vyžarujúce modré svetlo sťažovalo zaspávanie, napísal denník The Times.

Niektorí lekári odporúčajú ľuďom, aby večer obmedzili používanie obrazoviek. Varujú, že jasné modré svetlo, ktoré produkujú displeje televízorov, telefónov či tabletov, potláča melatonín, hormón, ktorý zrejme telu signalizuje, že je čas na odpočinok.

Experimenty ale podľa nového prehľadu dôkazov nepreukázali významný účinok na oneskorenie zaspania. "Keď sa pozrieme späť na všetky faktory, ktoré môžu škodiť nášmu spánku, obrazovky sú preceňované," povedal klinický psychológ Michael Gradisar, ktorý sa podieľal na článku publikovanom v odbornom časopise Sleep Medicine Reviews.

Dodal, že najzreteľnejší spôsob, akým môžu obrazovky narúšať spánok, nemá nič spoločné so svetlom. Namiesto toho ide o dôsledok toho, že ľudia zostávajú hore dlhšie, než by mali, pretože ich pohltí to, čo na telefóne sledujú.

Nie všetci odborníci s tým súhlasia. Niektorí sa domnievajú, že obmedziť večerné používanie obrazovky je pre tých, ktorí majú problémy so spánkom, prvým rozumným krokom. Je možné, že modré svetlo neskoro v noci pôsobí na niektorých jedincov viac ako na iných, najmä ak cez deň nevideli prirodzené svetlo.

Profesor cirkadiánnej neurovedy na Oxfordskej univerzite Russell Foster, ktorý sa na revízii nepodieľal, však súhlasil, že tvrdenia o modrom svetle narušujúcom spánok boli prehnané. "Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by modré svetlo z obrazoviek malo vôbec nejaký významný vplyv," povedal.

Myšlienka, že obrazovky môžu vyvolávať nespavosť, podľa Fostera vznikla na základe objavu "fotosenzitívnych gangliových buniek sietnice" v oku v roku 2000. Tieto bunky sú veľmi citlivé na modré svetlo a tiež pomáhajú riadiť produkciu melatonínu.

"Modré a zelené svetlo síce najúčinnejšie potláčajú večernú hladinu melatonínu a spôsobujú, že sa cítime bdelejší, ale sila svetla musí byť jasná. Aj keď obrazovky vyžarujú viac modrého svetla ako iné farby, sila svetla jednoducho nie je dostatočne jasná na to, aby narušila spánok," uviedol Gradisar.

Foster sa domnieva, že je napriek tomu rozumné vyhýbať sa pred spaním niektorým šikovným zariadeniam, najmä tým, ktoré môžu vyvolávať úzkosť. "Nezačínajte si prezerať e-maily pred spaním - to je naozaj zlý nápad," povedal.

Gradisar však uviedol, že niektoré múdre zariadenia môžu spánok podporiť. "Testovali sme obsah tým, že sme ľudí prinútili hrať násilné videohry hodinu pred spaním, a oni zaspali v pohode - ak šli spať, kedy mali, a nepokračovali v hraní tak, že im to nahlodávalo spánok," povedal. "Nedávno vedci testovali účinky napínavého konca televíznej epizódy. Zistili, že na spánok nemá žiadny vplyv. Ak niečo, tak len, že ľudia zaspávali rýchlejšie," dodal.