IT výpadok je označovaný za najrozsiahlejší v histórii; CrowdStrike priznala chybu

IT výpadok je označovaný za najrozsiahlejší v histórii; CrowdStrike priznala chybu Ilustr. reprofoto: BIS

Austrálsky odborník na kyberbezpečnosť Troy Hunt na sieti X označil dnešné problémy počítačových systémov po celom svete za najrozsiahlejší IT výpadok v histórii. Podľa kybernetického korešpondenta BBC je riešenie komplikované, pretože firmy musia každý počítač reštartovať zvlášť. Šéf spoločnosti CrowdStrike na X potvrdil, že aktualizácia bezpečnostného softvéru jeho firmy spôsobila problémy počítačov pracujúcich s operačným systémom Windows.

"Nemyslím si, že je príliš skoro to povedať: toto bude najväčší IT výpadok v histórii," napísal Hunt. "Je to v podstate to, čoho sme sa báli v prípade Y2K, až na to, že sa to tentoraz stalo," dodal v ďalšom príspevku na X. Y2K alebo problém roku 2000 bola obava z hroziaceho rozsiahleho globálneho výpadku pri prechode z letopočtu 1999 na 2000 pri systémoch, ktoré letopočet zapisovali len poslednými dvoma číslicami. Čierne scenáre sa ale vtedy nenaplnili, okrem iného vďaka veľkému úsiliu odborníkov na IT.

Podľa šéfa spoločnosti CrowdStrike, ktorá je považovaná za popredného svetového poskytovateľa systémov kybernetickej bezpečnosti, George Kurtza firma "aktívne spolupracuje so zákazníkmi" na riešení problémov. Kurtz potvrdil, že výpadok je dôsledkom aktualizácie počítačov využívajúcich systém Windows od Microsoftu. Sieťou s operačnými systémami Linux a Mac sa podľa neho problém netýka. "Nejedná sa o bezpečnostný incident ani o kybernetický útok. Problém bol identifikovaný, izolovaný a bola nasadená oprava," dodal.

Situáciu však podľa kybernetického korešpondenta BBC komplikuje skutočnosť, že problém nemá centrálne riešenie. "To znamená, že to zrejme nie je niečo, čo by sa dalo opraviť centrálnym príkazom od správcu IT v centrále firmy. Budú musieť ísť a reštartovať každý postihnutý počítač," poznamenal korešpondent Joe Tidy. Pripomenul, že CrowdStrike má zhruba 24 000 zákazníkov a väčšinou ide o veľké spoločnosti a inštitúcie. Počet zariadení, ktoré by bolo nutné ručne reštartovať, by tak podľa Tidyho mohol byť "enormný".

Výpadky systémov od rána ohlásilo množstvo letísk z celého sveta, ktoré mali problémy predovšetkým s odbavovaním cestujúcich. Vysielanie boli nútené prerušiť niektoré televízne stanice v Spojenom kráľovstve, Spojených štátoch či v Austrálii, vrátane MTV, Sky News alebo austrálskej mutácie ABC. Problémy mali aj nemocnice v Británii a Nemecku.