Euromoney: Slovenská sporiteľňa je najlepšou ESG bankou na Slovensku

Euromoney: Slovenská sporiteľňa je najlepšou ESG bankou na Slovensku Ilustr. foto: Slovenská sporiteľňa

Najväčšia slovenská banka opäť bodovala na prestížnych Euromoney Awards for Excellence 2024. Tento raz si domov odniesla ocenenie ako najlepšia ESG banka na Slovensku. V rámci skupiny Erste získali spriaznené banky aj ďalšie ocenenia.

Stratégiou Slovenskej sporiteľne v oblasti udržateľnosti je stať sa lídrom zelenej transformácie na domácom trhu. Zamerať sa nielen na smerovanie investícií do udržateľných aktivít, ale aj pomáhať klientom porozumieť rizikám a najmä biznis príležitostiam, ktoré súvisia s ESG.

„Tešíme sa, že odborná porota Euromoney ocenila naše kroky v oblasti ESG. Veríme, že ekonomický úspech Slovenskej sporiteľne môže byť dlhodobo udržateľný, len ak bude ekologická transformácia úspešná a sociálna spravodlivosť bude samozrejmosťou. Tieto významné štrukturálne zmeny však vnímame ako príležitosť nielen pre banku, ale aj pre našich klientov a celú ekonomiku Slovenska,“ vraví Juraj Vilém, manažér pre udržateľnosť Slovenskej sporiteľne.

Prieskumy hovoria, že viac ako polovica firiem vníma ESG len ako povinné marketingové cvičenie. Negatívne sa k tomu stavujú najmä malé a stredné firmy. Veľké spoločnosti vnímajú ESG pozitívnejšie, pretože si viac uvedomujú pozitívne dopady. Sporiteľňa sa s firmami pravidelne stretáva a vysvetľuje jej pohľad na ESG – či už cez online biznis raňajky, offline eventy (nedávno sa jedného zúčastnilo viac ako 80 veľkých firiem) a vlastných zamestnancov vzdeláva aj na interných konferenciách banky.

Slovenská sporiteľňa chce podporovať presmerovanie finančných tokov na opatrenia v oblasti boja s klimatickou zmenou, ochrany vodných zdrojov a prechodu na obehové hospodárstvo. Táto príležitosť by však mala byť dostupná pre všetkých rovnako, preto sa usilujeme o inklúziu v spoločnosti. Z toho dôvodu sme spustili mnohé iniciatívy na podporu finančného vzdelávania, sociálneho bankovníctva a dostupného bývania.
„Sociálna inklúzia je pre nás prioritou a to sa odráža aj v našich produktoch, službách a klientskom prístupe. Naším cieľom je, aby všetci naši klienti a klientky bez rozdielu mali možnosť udržateľne budovať svoje finančné zdravie a prosperovať, vrátane tých najzraniteľnejších skupín obyvateľstva,“ dodáva Beáta Babačová, manažérka pre rozmanitosť a inklúziu.

Ďalšie ceny pre Erste Group

Cenu pre najlepšiu rakúsku banku si tento rok odniesla Erste Bank und Sparkassen a Erste Group získala titul najlepšej banky v regióne strednej a východnej Európy. Ocenenie Spoločensky najzodpovednejšia banka získala Česká spořitelna a Banca Comercială Română (BCR)