Sacharovova cena: Poslanci rozhodli o trojici finalistov

Poslanci vo štvrtok rozhodli o tom, ktorí traja kandidáti na tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia postúpia do užšieho výberu. Európsky parlament pri tejto príležitosti spoluorganizuje niekoľko podujatí v rámci filmového festivalu Jeden svet.

 Výbory EP pre zahraničné veci (AFET) a rozvoj (DEVE) vo štvrtok na základe tajného hlasovania posunuli do užšieho výberu týchto troch kandidátov na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia:

· Dr. Gubad Ibadoghlu, akademik a protikorupčný aktivista z Azerbajdžanu;

· María Corina Machado ako líderka demokratických síl vo Venezuele, a Edmund González Urrutia, novozvolený prezident, zastupujúci všetkých obyvateľov Venezuely v krajine i mimo nej, ktorí bojujú za znovunastolenie slobody a demokracie;

· organizácie „Ženy za mier“ a „Ženy slnka“ z Izraela/Palestíny;

O tohtoročnom laureátovi Sacharovovej ceny za slobodu myslenia rozhodne 24. októbra Konferencia predsedov Európskeho parlamentu, ktorá pozostáva z predsedníčky EP a lídrov všetkých poslaneckých klubov. Slávnostné odovzdanie ceny je naplánované na posledné tohtoročné plenárne zasadnutie EP v dňoch 16. - 19. decembra v Štrasburgu.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament pravidelne už od roku 1988. Cena pomenovaná po sovietskom fyzikovi a politickom disidentovi Andrejovi Sacharovovi je udeľovaná jednotlivcom a organizáciám obhajujúcim ľudské práva a základné slobody.

Prvými laureátmi najvýznamnejšej ceny Európskej únie v oblasti ľudských práv boli v roku 1988 Nelson Mandela a Anatolij Marčenko. Medzi držiteľmi Sacharovovej ceny je aj Alexander Dubček.