EÚ zavádza sankcie na štyri médiá za šírenie a podporu ruskej propagandy

EÚ zavádza sankcie na štyri médiá za šírenie a podporu ruskej propagandy Ilustr. reprofoto: EP

Európska únia uvalila sankcie na štyri mediálne subjekty, ktoré podľa nej šíria a podporujú ruskú propagandu a útočnú vojnu proti Ukrajine.

Ide o platformu Voice of Europe, sankcie sa týkajú aj ruskej mediálnej platformy RIA Novosti a ruských denníkov Izvestija a Rossijskaja Gazeta, informovala vo svojom vyhlásení Rada EÚ. Členské štáty EÚ sankcie schválili takzvanou písomnou procedúrou, ktorá sa uskutočnila v uplynulých dňoch.

S webom Voice of Europe je spojená aj kauza podplácania politikov, na zozname sú aj slovenské mená

Zástupcovia členských štátov sa na uvalení sankcií zhodli už v stredu na rokovaní takzvaného Coreperu, teda veľvyslancov krajín EÚ v Bruseli. Kedy začnú sankcie platiť, zatiaľ nie je jasné. Podľa diplomatických zdrojov agentúry ČTK by sa tak mohlo stať na konci júna.

So spoločnosťou Voice of Europe sú spájaní proruskí ukrajinskí podnikatelia Arťom Marčevskij a Viktor Medvedčuk, ktorí sa jej prostredníctvom pokúšali ovplyvňovať politiky v niekoľkých krajinách Európskej únie. Platforma RIA Novosti patrí do portfólia mediálnej skupiny Russia Today, ktorú vlastní a prevádzkuje ruská vláda. Vlastníkom denníka Izvestija je ruská mediálna skupina Nacionalnaja Media Gruppa. Ruská vláda stojí aj za vydávaním denníka Rossijskaja Gazeta.