Kremeľ ospravedlňuje cenzúru, v čase vojnového stavu je vraj nutná

Kremeľ v súvislosti s viac ako dva a pol roka trvajúcou ruskou inváziou na Ukrajinu ako nutnosť obhajuje potláčanie slobody prejavu a cenzúru médií. Podľa hovorcu Kremľa musí byť ale sloboda slova po skončení vojny obnovená.

"Vo vojnovom stave, v ktorom sa nachádzame, sú také obmedzenia ospravedlniteľné, rovnako ako je ospravedlniteľná cenzúra, buďme úprimní," povedal hovorca Dmitrij Peskov v rozhovore pre agentúru TASS.

Agentúra DPA podotýka, že vyjadrenie Putinovho hovorcu je neobvyklé, pretože Kremeľ často popiera, že je v Rusku cenzúra a z obmedzovania slobody prejavu obviňuje Západ. Opozícia, ochrancovia ľudských práv a nezávislé médiá čelia v Rusku tvrdému tlaku už roky. Represie ešte posilnili v roku 2022 po ruskom vpáde na Ukrajinu a ruské úrady tvrdo postihujú najmä autorov informácií o neúspechoch a zločinoch ruskej armády.

Ruský parlament krátko po začiatku vojny prijal zákon o trestaní "diskreditácie ruských ozbrojených síl" a trestné je v Rusku použiť v súvislosti s inváziou na Ukrajine slovo "vojna". Útok proti susednej krajine Rusko oficiálne označuje za "špeciálnu vojenskú operáciu". O "vojnu" však podľa Moskvy ide v prípade akcií Ukrajiny a Západu.