Nemecký správny súd dočasne opäť povolil vydávanie krajne pravicového magazínu

Nemecký správny súd dočasne opäť povolil vydávanie krajne pravicového magazínu Ilustr. foto: Omediach.com

Nemecký Spolkový správny súd v zrýchlenom konaní predbežne zrušil zákaz vydávania krajne pravicového magazínu Compact. Oznámil to dnes podľa agentúry DPA súd sídliaci v Lipsku. V polovici minulého mesiaca zákaz vydala nemecká sociálnodemokratická (SPD) ministerka vnútra Nancy Faeserová s odôvodnením, že denník je "centrálnou hlásnou trúbou pravicovo extrémistickej scény".

 

Magazín teraz môže za určitých podmienok opäť vychádzať, a to až do konečného rozhodnutia o jeho prípadnom zákaze v hlavnom konaní. Súd dnes ale vyjadril pochybnosti predovšetkým nad primeranosťou zákazu.

Faeserová zákaz zdôvodnila tým, že Nemecko postupuje "aj proti duševným podpaľačom, ktorí rozdúchajú atmosféru nenávisti a násilia voči utečencom a migrantom a chcú premôcť náš demokratický štát".

Časopis Compact proti zákazu podal žalobu a nechal v zrýchlenom konaní preskúmať jeho uskutočniteľnosť. Spolkový správny súd v prvej i poslednej inštancii rozhoduje o žalobách proti zákazu spolkov, uviedla DPA.

Súd pritom súhrnne posudzuje vyhliadky žaloby na úspech. A tie sú v tomto prípade otvorené, konštatoval dnes súd. V tejto chvíli podľa neho nie je možné definitívne posúdiť, či magazín napĺňa dôvod na zákaz, ktorým je smerovanie proti ústavnému poriadku.