Nemecký súd poslal Rusa do väzenia za podpaľačský útok na agentúru RIA Novosti

Nemecký súd poslal Rusa do väzenia za podpaľačský útok na agentúru RIA Novosti Ilustr. foto: Omediach.com

Na päť rokov a štyri mesiace poslal nemecký súd do väzenia Rusa, ktorý na jar 2022 zaútočil na pobočku ruskej štátnej agentúry RIA Novosti v Berlíne. Súd odporcu režimu ruského prezidenta Vladimíra Putina uznal vinným z pokusu o vraždu, podpaľačstvo a ďalších trestných činov. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Podľa obžaloby nastražil muž do pivnice domu v berlínskej štvrti Steglitz obývanom pracovníkmi ruskej agentúry zariadenie, ktoré malo predovšetkým spôsobiť požiar, nie zabiť ľudí. Zariadenie sa z neznámych príčin nevznitilo - objavené bolo až po niekoľkých dňoch, načo ho zneškodnili policajní pyrotechnici.

Rus zadržaný v decembri 2022 obvinenia popiera a tvrdí, že sa stal obeťou intrigy. V Nemecku žije 56-ročný muž už niekoľko desaťročí, po februári 2022 na seba upozornil svojou účasťou na demonštráciách proti ruskej invázii na Ukrajinu. Pred súdom skôr vyhlásil, že proti Putinovi chce bojovať "len legálnymi prostriedkami".

Okrem pokusu o podpaľačský útok bol muž obvinený aj z počítačového podvodu, poškodenia majetku a nelegálneho odberu elektrickej energie. Obžaloba pre neho žiadala úhrnný trest v dĺžke piatich rokov a piatich mesiacov. Rozsudok nie je právoplatný.