SaS: Fico je zrejme na odchode, inak nie je dôvod na zrýchlené konanie pri Lex atentát Ilustr. foto: ÚV SR

Vláda dnes schválila tzv. Lex atentát, ktorý podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) nijakým spôsobom nezlepší bezpečnostnú situáciu na Slovensku. Vláda opäť raz prišla s návrhom bez diskusie, bez vyčíslenia dopadov, bez analýz. Návrh je podľa SaS dôkazom, že ten, kto je pri moci, môže všetko. V rýchlosti totiž prichádzajú opatrenia, ktoré sa nijakým spôsobom netýkajú zlepšenia bezpečnosti.

„Týkajú sa doživotnej renty, ako aj ochrany osôb po výkone funkcie. V tom prípade vyvstáva otázka - keď sa to má schváliť tak rýchlo, končí premiér vo funkcii? Ak to tak nie je, potom nie je dôvod sa s touto právnou úpravou naháňať,“ povedala poslankyňa NR SR za SaS Mária Kolíková s tým, že premiér má určite silnú ochranu a nie je potrebná právna úprava. „Jediný, koho sa bude doživotná renta týkať, je premiér, ale to nikomu život nezachráni. Je to len zneužitie politickej situácie,“ dodala.

„Robert Fico je zrejme na odchode, inak by vláda tak veľmi rýchlo netlačila na prijatie doživotnej renty a ochranky preňho. Lex atentát je v tomto prípade totiž priamo ušitý priamo preňho, keďže jediný spĺňa nárok na doživotný plat. Navyše, nijako to nerieši bezpečnostnú situáciu premiérov ani do budúcna,“ upozornil predseda SaS Branislav Gröhling.

Namiesto ochrany pre premiéra aj po výkone jeho funkcie či ochrany pre všetkých predstaviteľov politických strán v národnej rade sa treba baviť o tom, že treba chrániť osoby, ktorým chodia vyhrážky. Ide podľa jej slov napríklad o novinárov či občiansku spoločnosť. Podľa Márie Kolíkovej treba prijať opatrenia, aby boli tieto vyhrážky vyšetrované. „Máme vážne obavy, že sú v návrhu ustanovenia, ktoré budú zneužívané proti demokracii a právnemu štátu. Zarážajú nás kompetencie pre SIS, ktorá bude zbierať informácie, k čomu sme nedostali žiadne vysvetlenie, máme obavu, o lustráciu koho pôjde,“ povedala. Problémové sú aj ustanovenia týkajúce sa zhromažďovania a s nimi súvisiacich priestupkov či trestného činu marenia úradného rozhodnutia, čo znamená, že ak človek nezaplatí pokutu, môže ísť do basy.

Ako vysvetlil poslanec NR SR za SaS Juraj Krúpa, na výbore pre obranu a bezpečnosť bolo poslancom povedané, že návrh zákona nebude kontroverzný. No opak je pravdou. Minister Šutaj Eštok mal podľa jeho slov ponúknuť po atentáte jeho funkciu a malo sa pokračovať vo vyšetrovaní, aby boli jasné výsledky. „Dokonca sme navrhovali zriadiť vyšetrovaciu komisiu, ktorá by závery vyhodnocovala a predchádzala tak rôznym dezinterpretáciám,“ vysvetlil s tým, že následne by sa mali koalícia s opozíciou stretnúť a schváliť lex atentát konsenzuálne. „Neviem, či doživotná renta pre premiéra je to, čo by zabránilo atentátu naňho,“ dodal J. Krúpa.

Koaličný návrh má však aj finančnú rovinu. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič upozornil na to, že v ňom nie je žiadne vyčíslenie dopadov, je v ňom napísané len to, že bude mať negatívny vplyv na štátny rozpočet. „Nie je tam jediné číslo, jediné konkrétne vyčíslenie. Pritom je jasné, že napríklad v prípade zabezpečenia nehnuteľností budú náklady v miliónoch, a to na nákup, správu, energie či stráženie. Rovnako správne delikty a ich vyhodnocovanie či ochrana osôb budú mať dopad na štátny rozpočet,“ vysvetlil M. Viskupič. Sú to podľa jeho slov veľmi drahé veci, ktoré zaplatia ľudia. „Vo veľa prípadoch to nebude mať pre bezpečnosť krajiny žiadny prínos,“ dodal na záver.