SaS: Schválený lex atentát je krokom k policajnému štátu

Vládna koalícia dnes odkázala všetkým ľuďom, že môže všetko a nič jej v tom nebráni. Koaliční poslanci si dnes totiž schválili tzv. lex atentát, ktorý mal riešiť po atentáte na premiéra Fica bezpečnostné opatrenia na Slovensku. Zákon rieši podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) všetko, len nie bezpečnosť. SaS zároveň upozorňuje na to, že zákon znamená pre politické práva, na ktorých je postavená demokracia, že sme sa vydali cestou policajného štátu.

Lex atentát prináša namiesto bezpečnostných opatrení napríklad doživotnú rentu pre premiéra Fica. Jediný predseda vlády, ktorému renta prináleží, je v zmysle podmienok zákona len Robert Fico. „Ak chcela koalícia zabezpečiť doživotnú rentu pre Fica, má na to dostatok financií na základe výsledku vo voľbách. Štát tu nie je na to, aby rozdával darčeky,“ povedala podpredsedníčka SaS a poslankyňa NR SR Mária Kolíková. Schválený lex atentát rovnako prináša vážny zásah do zhromažďovacieho práva, keď budú vopred zakázané zhromaždenia pred bydliskami politikov bez toho, aby bola situácia najskôr vyhodnotená. „Namiesto diskusie k aktuálnym témam prichádza zákaz,“ poznamenala.

SaS predložila k balíku lex atentát pozmeňujúci návrh. V prípade bezpečnostných opatrení sa inšpirovala v krajinách, kde bola polarizovaná spoločnosť. „Navrhovali sme zriadiť pri polícii špecializovaný útvar, ktorý by zbieral, vyhodnocoval a následne aj trestne stíhal vyhrážky. Rovnako sme navrhovali zriadiť podobný útvar aj pri národnej rade, pretože po atentáte sa znásobili vyhrážky voči poslancov parlamentu,“ vysvetlila M. Kolíková s tým, že tento návrh mal zvýšiť bezpečnosť v krajine, no schválený nebol.

Lex atentát považuje Mária Kolíková za odkaz koalície, že môže všetko a nič jej nestojí v ceste. Valcuje podľa nej krajinu, zvalcovala Úrad špeciálnej prokuratúry, RTVS, teraz valcuje opozíciu, keď schválila namiesto opatrení rentu pre Fica. „Najbližšie to bude odvolávanie predstaviteľov opozície z čela výborov len za to, že si robia dobre svoju prácu,“ dodala na záver.