Pellegrini predal zníženie životnej úrovne občanov za 4 milióny EUR

Pellegrini predal zníženie životnej úrovne občanov za 4 milióny EUR Ilustr. foto: Facebook Peter Pellegrini

Peter Pellegrini prevzal plnú zodpovednosť za schválenie konsolidačného balíka a za to, že sa na Slovensku zníži životná úroveň. Vláda vezme zdravotníkom podstatnú časť miezd z vybojovaného navýšenia ich príjmu počas našej vlády. Zo všetkých 25 zdravotníckych povolaní až 22 nestúpne mzda ani o infláciu.

 „Celá Európa potrebuje zdravotníkov, ktorých je nedostatok. Zdravotníci sú to najcennejšie, čo v zdravotníctve máme. Nám sa podarilo ako-tak zastabilizovať zdravotníkov v systéme a táto vláda im teraz berie to, čo si vybojovali. Myslím si, že postup vlády voči zdravotníkom je škandalózny a nový minister vráža klin medzi zdravotníkov a snaží sa ich jednotu rozbiť. Vyzývame vládu, aby nezasahovala do nastaveného mechanizmu zvyšovania miezd zdravotníkov. Šetriť na zdravotníkoch je to najhoršie, čo táto vláda mohla vymyslieť,“ povedal exminister zdravotníctva Marek Krajčí.

Videli sme dnes divadlo prezidenta Pellegriniho, ktorý priamo na tlačovke povedal, že sľúbili, že nebudú znižovať sociálny štandard ľudí, ale nemá problém podpísať konsolidačný balík, ktorý ľuďom sociálny štandard berie. Rovnako tam zaznelo z úst prezidenta a ministra zdravotníctva, že problémom je aj transakčná daň, ktorá bude mať negatívny dopad na ľudí, ale aj napriek tomu prezident nevidí problém v podpísaní konsolidačného balíka, ktorý zavádza túto daň.

Prezident dostane o 4 milióny navyše na chod svojej kancelárie. Nehovorí ani o tom, že si vláda zvýšila platy o 5 tisíc EUR mesačne, ani o tom, že zriadili nové ministerstvo za 240 miliónov, ani o tom, že v rozpočte sú bližšie nešpecifikované položky na rozhadzovanie tejto vlády.

„Napriek tomu, že Pellegrini tvrdí, že je smutné, že idú ožobračiť ľudí, on to ochotne podpíše. Týmto podpisom sa prezident pripojil k vláde a spolu tak oberú ľudí o rodičovské dôchodky, daňové bonusy na deti, zaťažia ľudí zvýšenými daňami a uvalia bremeno aj na firmy. Nemuselo k tomu dôjsť. V rozpočte je nešpecifikovaná suma 420 miliónov EUR – to mohlo ísť zdravotníkom. Alebo nárast na zbrojenie o 700 miliónov EUR sa mohol dať im. Našli by sa peniaze aj pre zdravotníkov, aj pre ďalších ľudí. To by však prezident a vláda museli chcieť,“ povedal člen finančného výboru Július Jakab.

Ďalšími zdrojmi, kde mohla vláda nájsť peniaze nielen pre zdravotníkov bol sľub premiéra o prepúšťaní zamestnancov ústredných orgánov štátnej správy, kde mala byť úspora 1,5 miliardy EUR. Schválením novely Trestného zákona vláda zabezpečila, že stúpli daňové podvody. Na daniach štát takto stráca 500 miliónov EUR ročne. Zo Slovnaftu za nadmerný zisk zo spracovania ruskej ropy sme my dokázali získať pre štát 600 miliónov EUR. Vláda R. Fica získala takto 0 EUR.

„Ak by vláda konala ako má, ak by v parlamente neschvaľovali hlúposti, nemusela byť žiadna konsolidácia, žiadne ožobračovanie ľudí. Vláde a prezidentovi však záleží len na sebe samých, na ich platoch, na ich luxuse a na ľudí uvaľujú bremená, ktoré sami nikdy nemuseli a nebudú musieť niesť,“ dodal Jakab.

V časoch pandémie, energetickej krízy, vojny na Ukrajine a ďalších kríz sme v našej vláde dokázali všetkým 25 zdravotníckym povolaniam zvyšovať mzdy a zastabilizovať zdravotníkov.

„Vláda v rozpočte peniaze má a keď sme my dokázali v čase kríz nájsť peniaze aj pre zdravotníkov, tak táto vláda sa len vyhovára a zavádza v tom, že musí zdravotníkom vziať,“ doplnil kolegov predseda poslaneckého klubu hnutia SLOVENSKO Michal Šipoš.

Peter Pellegrini ešte začiatkom mesiaca hovoril, že sa bude pýtať členov vlády, ako vykompenzujú občanom zníženie životnej úrovne. Tváril sa, že je prezidentom všetkých občanov, ale jeho skutky vždy hovoria o tom, že je len prezidentom tejto vládnej koalície.

„Čo sa zmenilo od začiatku októbra, keď sa Pellegrini dušoval, ako bude bojovať za občanov? Zmenilo sa to, že Pellegrini dostal v rozpočte 4 milióny EUR navyše a tak predal životnú úroveň občanov. Peter Pellegrini sa nechal vládou SR kúpiť,“ povedal poslanec NR SR Gábor Grendel.