Podľa Machaja Rada RTVS pripravuje účelové uznesenia pre koalíciu na jeho odvolanie (VIDEO)

Podľa Machaja Rada RTVS pripravuje účelové uznesenia pre koalíciu na jeho odvolanie (VIDEO) Ilustr. foto: RTVS

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj nesúhlasí s dvoma uzneseniami, ktoré v stredu na mimoriadnom zasadnutí prijala Rada RTVS. Zásadne sa voči ním vymedzuje a naznačuje, že boli prijaté účelovo, aby na základe nich mohol byť v parlamente odvolaný. Sám sa odísť, aj napriek enormnému tlaku koalície a niektorých členov Rady, nechystá.

 

Na základe uznesení Rady RTVS zo stredy môže začať konať parlamentný výbor pre kultúru a médiá, čo by následne mohlo viesť k odvolaniu Machaja v parlamente.

Prvé uznesenie sa týkalo vysielania RTVS o atentáte na Roberta Fica. “Dlho sa tam diskutovalo, či sme mali alebo nemali uverejniť celé meno atentátnika,” povedal Machaj a označil to za marginálnu záležitosť. Machaj odmieta aj výčitky o neobjektívnosti.

Druhé uznesenie Rady tvrdí, že vedenie nesplnilo oznamovaciu povinnosť písomne informovať Radu v súvislosti s podpisom kolektívnej zmluvy na roky 2024 až 2026 a že Machaj neinformoval Radu o zámere valorizovať platy zamestnancov v kolektívnej zmluve.

O aktuálnych tlakoch a potrebe zachovania nezávislej verejnoprávnej RTVS hovoril Machaj dnes aj v rádiu Expres:

Machaj považuje rozhodnutie rady za účelové, bez právnych dokladov a diskusie a je rozhodnutý ho napadnúť. V svojom tvrdení, že neporušil zákon sa opiera o viacero stanovísk, napríklad od právnika Radoslava Procházku.