Majiteľke Markízy posiela Český výbor Medzinárodného tlačového inštitútu otvorený list

Majiteľke Markízy posiela Český výbor Medzinárodného tlačového inštitútu otvorený list Foto: PPF Group

Český národný výbor Medzinárodného tlačového inštitútu (CZ IPI) v otvorenom liste vyzval väčšinovú majiteľku PPF Renátu Kellnerovú a výkonného riaditeľa skupiny Jiřího Šmejca, aby zabezpečili zachovanie priestoru pre slobodnú žurnalistiku v televízii Markíza, vlastníkom ktorej je skupina PPF.

International Press Institute je medzinárodná novinárska organizácia, ktorá sa už viac ako sedemdesiat rokov zaoberá obranou slobody médií. Dnes pôsobí globálne s pobočkami v mnohých krajinách, aj v ČR, kde sídli majiteľ Markízy - investičná spoločnosť PPF*.

"Kritická a nezávislá žurnalistika je dôležitou súčasťou demokratického politického procesu. Prispieva ku kontrole verejnej moci a je podstatným vodítkom pre občanov daného štátu. V televízii Markíza, ktorá je súčasťou skupiny PPF, práve teraz prebieha dôležitý stret o to, nakoľko budú princípy kritickej a slobodnej žurnalistiky zachované. Je to stret natoľko dôležitý, že mu treba venovať mimoriadnu pozornosť. Žiadame vás preto, aby ste prijali svoju osobnú vlastnícku a manažérsku zodpovednosť a zaistili zachovanie priestoru pre slobodnú žurnalistiku. Doterajšie kroky manažmentu televízie tento dojem totiž nevyvolávajú," píše v otvorenom liste predseda správnej rady CZ IPI Robert Čásenský.

Upozorňuje majiteľku a výkonného riaditeľa PPF, že ich osobný postoj bude o to dôležitejší, že môže zároveň definovať mieru novinárskej slobody v ostatných médiách, ktoré spadajú do ich skupiny. A to vrátane tých v Českej republike. Zároveň môže byť určujúca pre to, akým spôsobom sa bude politická elita v krajinách, kde ich médiá pôsobia, správať k členom redakcií vašich médií.

"Vážená pani Kellnerová, vážený pán Šmejc, v interných diskusiách televízie Markíza sa možno práve teraz definuje povaha slobodnej žurnalistiky vo všetkých médiách patriacich do skupiny PPF teraz aj v budúcnosti. Je to téma natoľko dôležitá, že veľmi záleží na vašom osobnom postoji k celej veci. Domnievame sa, že túto „definíciu slobody“ nemožno prenechať nikomu inému na nižšej úrovni manažmentu a je práve v rukách väčšinovej majiteľky a najvyššieho výkonného manažéra. Preto sa so svojím apelom na zaistenie priestoru pre slobodnú žurnalistiku obraciame priamo a osobne na vás," apeluje CZ IPI.

Symbolom tohto procesu je podľa CZ IPI diskusia o zachovaní, či zrušení diskusného programu Na telo moderovaného Michalom Kovačičom. "Sme presvedčení, že vaša osobná garancia zachovania tohto programu a moderátora môže byť prvým krokom potvrdzujúcim vaše odhodlanie slobodnú žurnalistiku brániť a podporovať. Naň potom môžu nadviazať ďalšie, ktoré by dali spravodajstvu televízie Markíza potrebnú podporu v týchto neľahkých dobách. Veríme, že urobíte správne rozhodnutia, ktoré budú na prospech slobodným médiám na Slovensku, v Českej republike i ďalších krajinách regiónu."

*Investičná skupina PPF podniká v 25 krajinách v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Súčasná majiteľka PPF Renáta Kellnerová s rodinou skupinu prevzala, keď jej manžel Petr Kellner pred troma rokmi zahynul pri havárii vrtuľníka na Aljaške. Investuje do finančných služieb, telekomunikácií, médií, biotechnológií, nehnuteľností či strojárstva. Do skupiny patrí napríklad splátková spoločnosť Home Credit, ďalej Air Bank, telekomunikačné firmy Cetin a O2, mediálna spoločnosť CME, nehnuteľnostná skupina PPF Real Estate Holding, strojárska Škoda Group alebo prevádzkovateľ mýta v ČR CzechToll.