Ľuboš Machaj sa postavil za štrajkujúcich zamestnancov RTVS

Dnes v pondelok 10. 6. idú nespokojní zamestnanci a spolupracovníci RTVS do štrajku. Je to prvý štrajk v histórii RTVS. Cieľom štrajku je stiahnutie sporného návrhu zákona o STVR. "Tento návrh zákona a výroky, ktoré ho sprevádzajú, porušujú naše ústavné právo na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky. ... Pôjde o ústavný štrajk, budeme preto postupovať striktne podľa platnej Ústavy SR,“ píše Štrajkový výbor.

Manažment RTVS na čele s generálnym riaditeľom Ľubošom Machajom rešpektuje právo zamestnancov RTVS na štrajk, ktorý vychádza z ústavného práva na štrajk za spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky. Vedenie RTVS v stanovisku píše, že si váži slobodu názorov a oceňuje snahu zamestnancov vyjadriť svoj názor a brániť verejnoprávnosť RTVS. „Požiadavky štrajkového výboru sa v mnohom stotožňujú s názormi manažmentu RTVS, predovšetkým v oblasti plánovaných legislatívnych zmien, financovania inštitúcie a ukončenia útokov na novinárov zo strany politikov.“

Štrajk podľa vedenia nebude mať dopad na vysielanie programových služieb RTVS. Budú dodržané všetky zákonné povinnosti, ktoré RTVS vyplývajú zo súčasnej platnej legislatívy.

Podĺ stanoviska vedenia RTVS pokračuje v aktivitách týkajúcich sa ochrany verejnoprávnosti a vo štvrtok 13. júna sa bude na všetkých programových službách tejto téme v rôznych formách venovať. 

Štrajkový výbor: Do vysielania RTVS vstupovať nebudeme

„Počas trvania prvého výstražného štrajku zamestnancov a spolupracovníkov prerušíme prácu na tri hodiny. Do vysielania RTVS vstupovať nebudeme. Štrajk sa uskutoční formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave k budove Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP 33,“ oznámili nespokojní zamestnanci a spolupracovníci RTVS. Zároveň pozvali verejnosť na protestné zhromaždenie, ktoré sa začne na Námestí SNP o 12:30, kde bude aj cieľ ich pochodu pred budovou Šimkovičovej ministerstvom kultúry, ktoré pripravilo kontroverzný zákon o novej Slovenskej televízii a rozhlase.

Na zhromaždení zaznejú požiadavky štrajkového výboru a vystúpia tiež osobnosti, ktoré za slobodu slova a demokratické hodnoty bojovali v minulosti. „Odkaz Novembra ´89 si nestačí každoročne pripomínať. Keď sú sloboda a demokracia ohrozené, musíme o ne opätovne bojovať.“
Už o pár dní bude parlament v druhom čítaní rokovať o zákone o STVR. „Ak sa nepostavíme proti tomuto pokusu o likvidáciu verejnoprávnej televízie a rozhlasu, veci naberú raketový spád. Plánované legislatívne zmeny ohrozia redakčnú a tvorivú nezávislosť zamestnancov a spolupracovníkov RTVS. Táto situácia postaví pred neriešiteľné etické dilemy pri každodennom fungovaní inštitúcie aj ostatné profesie, vrátane výrobných a vysielacích zložiek. Podobnú skúsenosť už máme z minulosti,“ píše Štrajkový výbor.