Niekdajší člen Trumpovho štábu Simes obvinený z porušovania sankcií za spoluprácu s ruskou televíziou

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo Dimitriho Simesa, spolupracujúceho s ruskou štátnou televíziou, a jeho ženu Anastasiu Simesovú z porušovania sankcií, vyhlásenými Spojenými štátmi proti Rusku. Uviedli to dnes agentúry. Simes svojho času pôsobil ako neformálny poradca bývalého prezidenta Richarda Nixona a v roku 2016 bol súčasťou volebného štábu vtedajšieho republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.

Simes a jeho manželka čelia obvineniu z prania peňazí a z porušovania sankcií proti ruskej televízii Pervyj kanal (anglicky Channel One), a tiež z porušovania sankcií v prospech ruského oligarchu Alexandra Udodova, uviedla agentúra Reuters. V oboch bodoch obvinenia im hrozí až dvadsať rokov väzenia, napísala ruská štátna agentúra TASS, ktorá Simesa označila za politológa. Obvinenie z prania peňazí sa podľa nej týka honorárov, ktoré Simes dostal za vystupovanie v ruskej televízii.

Podľa obvinenia Simes a jeho žena dostali za prácu pre ruskú televíziu viac ako milión dolárov a osobné auto s vodičom, napísala agentúra AP.

Simes bol roky známy ako šéf Centra pre národné záujmy, zasadzujúceho sa za zlepšenie vzťahov medzi USA a Ruskom, než začal v roku 2022 pôsobiť ako moderátor programu ruskej televízie. Simes (76) a jeho žena (55) síce majú bydlisko vo Virgínii, ale prokurátori uviedli, že sú na slobode – a zrejme v Rusku, napísal Reuters.

Simes sa podľa stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda narodil v roku 1947 v Moskve a do USA emigroval v roku 1973. Stanica okrem jeho spolupráce s Nixonom a Trumpom spomína, že Simesovo meno bolo viac ako stokrát spomenuté v správe zvláštneho vyšetrovateľa Roberta Muellera 2019 ohľadom ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Simes, ktorý moderuje politický program na ruskom Prvom kanáli, v roku 2023 moderoval vystúpenie ruského prezidenta Vladimíra Putina na petrohradskom ekonomickom fóre.