Jourová kritizovala Šimkovičovú za výber členov Rady STVR

Jourová kritizovala Šimkovičovú za výber členov Rady STVR Foto: MKSR

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová kritizovala podľa Denníka N ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú za spôsob výberu prvých štyroch členov Rady verejnoprávnej Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR), ktorá bude okrem iného voliť nového riaditeľa stanice. Jourová zároveň v tejto súvislosti očakáva od Bratislavy informácie. Denník N tiež poukázal na možný konflikt záujmov pri výbere členov rady.

"Nie je mi jasné, či výber nových členov rady prebehol spôsobom, ktorý je okrem iného transparentný, otvorený a rešpektuje zásadu nediskriminácie," napísala podľa denníka Jourová. Denník dodal, že EK posudzuje, či zákon o STVR neporušuje európske právo.

Jedným z členov Rady STVR sa stal aj vysoký úradník ministerstva kultúry a blízky spolupracovník ministerky Lukáš Machala, ktorý tento rok na jar napríklad dal najavo pochybnosti, že je vedecky podložené, že Zem je guľatá. Podľa denníka z dostupných informácií vyplýva, že pri výbere členov Rady STVR došlo ku konfliktu záujmov, pretože Machalu do nej odporučili aj jeho najbližší kolegovia na ministerstve.

Ďalších päť členov Rady STVR bude voliť parlament, v ktorom má vládna koalícia väčšinu.

Výberová komisia mala päť členov. Prvým bol Svetozár Nižňanský, riaditeľ kancelárie ministerky, syn bývalého riaditeľa Slovenskej televízie Štefana Nižňanského. Riaditeľom jeho kancelárie bol práve Machala. Ako upozornili Aktuality, Svetozár Nižňanský sa s Machalom pozná aj zo športu. Machala bol v minulosti prezidentom klubu Hockey club Petržalka, kde pôsobil Svetozár Nižňanský.

Druhou členkou výberovej komisie bola známa šíriteľka konšpirácií Petra Bačinská (rodená Demková), vedúca oddelenia komunikácie na ministerstve kultúry.  Ako upozornil týždenník .týždeň, jej manželom je Robert Bačinský, ktorý vo vlaňajších parlamentných voľbách kandidoval za Kotlebovu ĽSNS a na sociálnych sieťach zdieľa aj nenávistné či antisemitské príspevky.

Vo výberovej komisii bol aj Marek Marhula, ktorý je dnes poverený vedením odboru zvláštnych činností v STVR. V minulosti pôsobil vo firme Gerulata, a. s., v ktorej pôsobila aj Mária Machalová. Tá mala rovnakú adresu trvalého pobytu, ako mal istý čas aj Lukáš Machala, upozornil reportér Ivan Brada. Ďalšími členmi komisie boli podľa Denníka N Jozef Balko a Ján Vasiľko, ktorí nie sú verejne známi.

Ministerstvo kultúry zatiaľ neodpovedalo na otázku, či z ich pohľadu bol výber členov Rady STVR v poriadku.

EK v júli uviedla, že na Slovensku a v Maďarsku pretrvávajú významné problémy ohrozujúce boj proti korupcii, nezávislosť médií či fungovanie občianskej spoločnosti. Vláda v reakcii označila toto tohtoročné hodnotenie EK o stave právneho štátu na Slovensku za nevyvážené a miestami hrubo zavádzajúce. Minulý týždeň potom vyšli najavo nepotvrdené informácie, že Európska únia pripravuje návrh, ktorý by mohol viesť k zmrazeniu peňazí z európskych fondov pre Bratislavu. Komisii vraj prekáža najmä rozpustenie elitného útvaru slovenskej prokuratúry ÚSP, ktorý vykonával dozor nad vyšetrovaním najzávažnejšej kriminality vrátane káuz z doby skoršieho vládnutia Smeru.