Jourová: Musk je propagátorom zla

Jourová: Musk je propagátorom zla Reprofoto youtube Fox News

Americký podnikateľ Elon Musk nie je schopný rozlišovať medzi dobrom a zlom a je propagátorom zla, je presvedčená končiaca podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová. V rozhovore so serverom Politico tiež povedala, že sociálna sieť X, ktorú Musk teraz vlastní, je teraz hlavným centrom šírenia antisemitizmu.

Věra Jourová, ktorá sa s Muskom často rozchádzala v názore na fungovanie sociálnych sietí, uviedla, že sa síce s miliardárom nikdy nestretla osobne, ale aj bez toho by povedala, že "zo všetkých šéfov, ktorých som stretla, je jediný, ktorý nie je schopný rozlišovať dobro a zlo".

Elon Musk v roku 2022 kúpil Twitter, z ktorého prepustil väčšinu zamestnancov a výrazne obmedzil moderovanie obsahu, kvôli čomu sa stal terčom kritiky zo strany Európskej komisie, podľa ktorej sa na platforme nezriedka objavujú nenávistné príspevky. Tento rok v lete EK uviedla, že firma X, ako sa Twitter medzitým premenoval, podľa predbežných záverov porušuje pravidlá Európskej únie o digitálnom obsahu, za čo jej hrozí pokuta. Musk, ktorý je výrazným podporovateľom Donalda Trumpa, republikánskeho kandidáta do blížiacich sa prezidentských volieb v USA, tvrdí, že je absolútnym zástancom slobody slova.

Odporúčame aj: Jourová kritizovala Šimkovičovú za výber členov Rady STVR

"Digitálne platformy v zlých rukách ma naozaj desia," povedala aj Jourová, podľa ktorej veľké technologické spoločnosti majú obrovskú moc. V rozhovore ďalej poznamenala, že Musk posilňuje nenávisť a je "propagátorom zla".

Česká politička podotkla, že v utorok varovala ministrov členských krajín únie, aby sa mali na pozore pred možnosťou, že sa antisemitizmus z online prostredia prenesie aj do reálneho sveta. Proti antisemitizmu novej intenzity toho podľa nej platformy nerobia dosť.

Odporúčame aj: Sieť X nie je základnou platformovou službou podľa aktu o digitálnych trhoch

Šesťdesiatročná Jourová, ktorá únijnú exekutívu opúšťa po desiatich rokoch, tiež zažartovala, že sa do Prahy vracia ako "disidentka", pretože tento rok ukončila členstvo v hnutí ANO, ktoré sa pod vedením expremiéra Andreja Babiša podľa nej stalo viac neliberálne.