Švajdová Puškárová dala vedieť, že ona sa za Kovačiča bojovať nechystá

Švajdová Puškárová dala vedieť, že ona sa za Kovačiča bojovať nechystá Ilustr. reprofoto Markíza

Dlhoročná moderátorka televízie Markíza Zlatica Švajdová Puškárová sa pod spoločné stanovisko zamestnancov, ktorí sa postavili za Michala Kovačiča, nepodpísala. Na sociálnych sieťach zverejnila svoje vyjadrenie, z ktorého je zrejmé, že ona za nezávislosť televízie bojovať nebude.

„Viacerí čakáte na moje vyjadrenie k situácii v TV Markíza,“ začala Švajdová Puškárová, ktorá v minulosti dlhé roky moderovala Na telo. Spoločne s Kovačičom pripravovala aj mnoho volebných špeciálov.

Odporúčame aj: Za Kovačiča sa postavilo 95 kolegov, sú ochotní ísť aj do štrajku (CELÉ VYHLÁSENIE)

„Pol roka nie som v redakcii. Ešte v novembri som sa rozhodla kvôli zdravotným komplikáciám úplne odstrihnúť od vzťahov aj každodenných spravodajských situácií. Po 25 rokoch intenzívnej televíznej práce som sa sústredila na seba a moju rodinu. Mišo Kovačič je môj dlhoročný politický spolumoderátor, s ktorým sme sa vedeli na seba v štúdiu vždy spoľahnúť. Peter Gažík (aktuálny generálny riaditeľ TV Markíza – pozn. red.) je môj dlhoročný kamarát, ktorý je človek usilujúci sa vždy hľadať dohodu. Nebola som v kritických momentoch prítomná, nemohla som ich ovplyvniť, ani sa k ním vyjadriť. Aj preto budem situáciu riešiť výlučne internou komunikáciou. Veľmi ma mrzí táto eskalácia, pretože Markíza väčšine z nás zásadne ovplyvnila život,“ uzavrela Švajdová Puškárová. V televízii je od roku 1999 a prežila v nej rôzne obdobia, aj to, keď spravodajstvo a jej niektoré tváre využíval pre svoju politickú stranu ANO Pavol Rusko. Patrila medzi nich - v tom čase ako politická redaktorka nemala problém pripravovať reportáže o Pavlovi Ruskovi a jeho ANO a zároveň chodiť na jeho rodinné oslavy.

V pondelok sa za Kovačiča postavili mnohí redaktori, redaktorky, moderátori, moderátorky, ale aj kameramani či vedúci vydania. Vo vyhlásení vyjadrujú žiadajú ponechanie relácie s jej moderátorom, inak sa vyhrážajú kolektívnym odporom: "Generálneho riaditeľa Petra Gažíka a riaditeľa Centra spravodajstva a publicistiky Michala Kratochvíla požiadame, aby sa do troch dní písomne zaviazali, že relácia bude pokračovať v slobodnej dramaturgii a s rovnakým moderátorom aj po letnej prestávke. V opačnom prípade využijeme všetky právne kroky kolektívneho odporu, ktoré nám umožňuje zákon." Pod vyhlásením sú podpísaní napríklad Lukáš Zuzelka, Tomáš Velecký, Viktor Vincze, Martina Töröková, Adel Ghannam, Branislav Tomaga, Andrea Šaprochová, Viktor Serebryakov, vedúci vydania Juraj Pruša a Danica Nejedlá ale aj mnohí regionálni redaktori – napríklad Soňa Cipínová z Malaciek či Martina Kašiarová z Banskej Bystrice a mnohí ďalší. Zákon umožňuje odborárom hromadné výpovede ale dokonca aj štrajk.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame