Plochozemec Machala prekračuje svoje kompetencie a vyhráža sa Havranovi

Plochozemec Machala prekračuje svoje kompetencie a vyhráža sa Havranovi Reprofoto RTVS

Sú politické diskusie v ohrození? Sú a vo veľkom. Dôkazom sú aktuálne osudy najznámejších politických moderátorov, ktorí nečakane skončili v JOJ, TA3 a možno ďalší skončia v blízkom čase aj v Markíze a RTVS. Dôkazom sú aj vyhlásenia Andreja Danka, Ľuboša Blahu a najnovšie aj Lukáša Machalu, vedúceho úradu Šimkovičovej ministerstva kultúry, ktorý stojí za kontroverzným zákonom o novej STVR.

Tento úradník od Andreja Danka, ktorý nemá žiadne kompetencie zasahovať do fungovania RTVS, sa dnes na sociálnej sieti nepriamo vyhráža moderátorovi relácie RTVS Michalovi Havranovi, že skončí.

Machalu pobúrila relácia Večera s Havranom s názvom Sú politické diskusie v ohrození?, do ktorej Havran pozval Richarda Dírera a Janu Krascanko Dibákovú, moderátorov, ktorí náhle skončili v TA3 a JOJ, Václava Moravca z Českej televízie a bývalého programového riaditeľa a šéfa spravodajstva STV a Markízy Tibora Búzu.

„Vševedko Michal Havran opäť nesklamal. Do svojej “objektívnej a vyváženej” - rozumej jednostrannej a zaujatej relácie si pozval výkvet slovenskej a českej žurnalistiky a jedného učiteľa dejepisu, čo sa tvári ako televízny producent. Nuž, pán Búza, vy nie ste dobrý producent a na tie vaše predražené televízne zákazky sa určite čoskoro pozrie Najvyšší kontrolný úrad. A čo sa týka pani Dibákovej a pánov Moravca a Dírera, túto novinársku “elitu” je pod úroveň vôbec komentovať,“ napísal šíriteľ najprimitívnejších hoaxov a jedna z hlavných „elít“ proruskej dezinfoscény Lukáš Machala.

„A pán Havran, nech si ešte chvíľku pokráka…čas progresívnych teológov a premúdrelých protislovenských intelektuálov v médiách hlavného prúdu končí. Amen,“ dodal Machala, ktorý svojou úvahou o plochosti zemegule zviditeľnil Slovensko aj za hranicami.

„Zdá sa, že Machala nepochopil, čo sa stalo a kde žije. Okrem antisemtických a pavedeckých bludov si pomýlil Slovensko s Ruskom. Slovensko je európska krajina, v ktorej o dramaturgii televízneho vysielania nerozhodujú politickí komisári, ale profesionáli,“ reagoval Havran na Machalove vyhrážky pre Omediach.com.

Na tlaky na svoju prácu si už zvykol: „Tlak je súčasťou našej práce, no opakovane menovite útoky zo strany obdivovateľov Slovenského štátu a fyziky pre päťkárov nemôžem považovať za nič iné, ako prejav ich komplexov a zúfalého úsilia o uznanie, ktoré nedokážu získať prácou, ale iba zastrašovaním,“ odkazuje Machalovi moderátor diskusnej relácie.

Machala, ktorý v RTVS chce priestor pre tých, ktorí tvrdia, že Zem je plochá, bežne zdieľa na sociálnych sieťach primitívne konšpirácie, napríklad hoax z konšpiračnej českej stránky Lajkit o tom, že Putin varuje pred Iluminátmi, ktorí chcú použiť islam k zažehnaniu 3. svetovej vojny.

Syn Drahoslava Machalu, ktorý v minulosti radil Vladimírovi Mečiarovi aj Robertovi Ficovi, bol v minulosti mediálnym poradcom Andreja Danka. Okolo SNS sa pohyboval už dlhšie. V minulosti bol poslancom za SNS v Dúbravke ale aj členom Rady STV. Bývalý šéf marketingu SZĽH Štefan Nižňanský potom, ako sa stal šéfom STV, si Machalu vybral za právneho poradcu topmanažmentu televízie. Machala neostal len pri právnej pomoci, už vtedy sa pokúšal prerábať spravodajstvo. Podľa bývalej redaktorky relácie Reportéri Martiny Kubániovej zasahoval do práce redaktorov: "Machala sa spolu s riaditeľom STV Š. Nižňanským zúčastnil na "špeciálnej" projekcii reportáže o sociálnom podniku ARVIK niekoľko hodín pred vysielaním, ktorú následne Nižňanský zastavil. Lukáš Machala reportáž komentoval, mňa ako autorku vypočúval a hodnotil," povedala v minulosti redaktorka RTVS Kubániová.