Najbohatší človek chce dávať mesačne 45 mil. dolárov na podporu zvolenia Trumpa

Najbohatší človek chce dávať mesačne 45 mil. dolárov na podporu zvolenia Trumpa Reprofoto youtube Fox News

Americký miliardár Elon Musk chce venovať mesačne zhruba 45 miliónov dolárov organizácii, ktorá sa usiluje o zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov. Informoval o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou.

Republikánska strana v pondelok na zjazde v americkom Milwaukee podľa očakávania oficiálne nominovala bývalého prezidenta Trumpa ako svojho kandidáta pre prezidentské voľby v novembri tohto roku. Pravdepodobne v nich vyzve demokratického prezidenta Joea Bidena, ktorého nomináciu by demokrati podľa predpokladov mali oznámiť na zjazde konanom od 19. augusta.

Muskov príspevok by mal smerovať jednému z politických akčných výborov známych ako Super PAC, ktoré majú výnimku z inak prísnych pravidiel financovania volebnej kampane. V júni založená organizácia America PAC má podľa WSJ agitovať medzi voličmi v prospech Trumpa najmä v tých amerických štátoch, kde bývajú výsledky republikánov a demokratov tesné.

Muskov príspevok prichádza v čase, keď Trump podľa amerických médií predbehol Bidena v schopnosti vyberať peniaze na kampaň. Súčasnému prezidentovi z Demokratickej strany sa v tejto súvislosti aktuálne hromadia problémy v nadväznosti na zlý výkon v júnovej predvolebnej debate s republikánskym rivalom.

Rozhodnutie Muska zároveň ilustruje jeho príklon k Republikánskej strane za posledných niekoľko rokov. V minulosti prispel na kampaň politikom z oboch veľkých strán.