Portrét vytvorený umelou inteligenciou sa vydražil za 432 tisíc dolárov

Umelecké dielo vytvorené programom umelej inteligencie sa vo štvrtok predalo v aukcii za 432.000 dolárov. Pred predajom pritom jeho odhadovaná cena predstavovala 7000 až 10.000 USD. Uviedla to aukčná sieň Christie', ktorá predaj organizovala. Ide o prvé umelecké dielo vytvorené umelou inteligenciou, ktoré ponúkol veľký aukčný dom.

Obraz nazvaný Portrét Edmonda Belamyho vytvorila parížska umelecká skupina, ktorá sa nazýva Obvious. Umelecké dielo vzniklo za použitia algoritmu a dátového súboru 15.000 portrétov namaľovaných medzi 14. a 20. storočím.

"Umelá inteligencia je jednou z viacerých technológií, ktoré budú mať v budúcnosti vplyv na trh s umením - hoci je zatiaľ príliš skoro na odhady, aké veľké môžu tieto zmeny byť," povedal BBC špecialista Christie 'Richard Lloyd.

V aukcii prihadzovalo päť záujemcov. Nakoniec obraz získal anonymný záujemca na telefóne, uviedla agentúra DPA.

Portrét v pozlátenom ráme zobrazuje podľa popisu Christie 'korpulentného gentlemana, možno Francúza, a podľa jeho tmavého ošatenie a bieleho golierika muža z cirkvi. Dielo vyzerá nedokončené. Rysy tváre sú trochu nejasné a na plátne sú prázdne oblasti. Dole v rohu je podpis umelca v tvare algoritmu.