Novinár, ktorého pred tromi rokmi zajali v Sýrii, sa vrátil domov

 

Japonský novinár Džumpei Jasuda, ktorého pred tromi rokmi zajali islamisti v Sýrii, dnes priletel do japonskej metropoly. Na letisku v Tokiu na neho čakali rodičia a manželka, uviedla agentúra AP. O prepustení novinára informoval v utorok Katar, podľa hovorcu japonskej vlády nebolo za Jasudu zaplatené žiadne výkupné.

Novinára z letiska odviezli japonskí činitelia v čiernej dodávke, Jasuda neurobil žiadne vyhlásenie. Podľa jeho manželky je vďačný za to, že sa mohol bezpečne vrátiť domov a o svojich skúsenostiach prehovorí v nasledujúcich dňoch.

Jasudu zrejme uniesli bojovníci sýrskej odnože teroristickej siete al-Kájda, fronty An-Nusrat, na severe Sýrie v roku 2015. V uplynulom roku sa objavilo na internete niekoľko videí, na ktorých bol zachytený pravdepodobne Jasuda ako rukojemník. Na jednej videonahrávke z tohtoročného júla Jasuda vyhlasoval, že je držaný v drsných podmienkach, a prosil o okamžitú záchranu.

Islamisti novinára v utorok odviezli na hranicu s Tureckom, kde ho odovzdali tureckým bezpečnostným zložkám. Podľa japonskej vlády pri vyjednávaní jeho prepustenia krajine pomáhalo Turecko a Katar.

Pred odletom z Turecka opísal novinár tri roky v zajatí ako fyzické a psychické peklo. Radikáli ho vraj držali v malej cele, kde ho aj mučili; po dobu ôsmich mesiacov sa napríklad nesmel umyť. Z návratu domov je šťastný, bojí sa ale, ako sa vyrovná so zmenami vo svete.

Väčšina japonskej verejnosti prepustenie Jasudu uvítala. Podľa niektorých kritikov však spôsobil tamojšej vláde mnoho ťažkostí, za ktoré by sa mal ospravedlniť.