SaS pripravuje zákon na ochranu médií

SaS pripravuje zákon na ochranu médií Ilustr. foto: MKSR

„Čelíme neakceptovateľnému tlaku na slobodné médiá a slobodu slova. Ak nepomenujeme konkrétne riziká, hrozí, že nezávislé a slobodné spravodajstvo na Slovensku skončí. Vládne útoky na novinárov a médiá nepoľavili ani po atentáte na Roberta Fica. Naopak, ešte viac sa zintenzívnili. Takto celospoločenský zmier nevyzerá," upozorňuje strana SaS.

"Sloboda médií je pritom základným pilierom demokracie. Útoky na médiá, novinárov, bojkotovanie televíznych diskusií, obmedzovanie slobody médií vytvárajú len ďalší nepokoj a priestor na zhoršenie situácie a rozdelenie spoločnosti na Slovensku. Aj preto pripravujeme zákon, ktorý by zabraňoval verejným orgánom, aby vyvíjali nátlak na vedenie médií a novinárov. Išlo by o ochranu médií pred politickými tlakmi, ktorých sme dnes svedkami,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Podľa tímlídra strany SaS pre kultúru Reného Paráka hrozí, že cenzúra nadobudne formu ako v Maďarsku.

„Začalo to bojkotovaním serióznych médií a televíznych diskusií. Profesionálne vedené politické diskusie vymenila vláda za diskusie s hľadanými neonacistami či debaty v konšpiračných médiách. Mesiace chce koalícia kompletne ovládnuť RTVS. A do toho vláda tlačí aj na súkromné televízie a chce priamo zasahovať do politických diskusií. Je nevyhnutné, aby sme teraz, nielen opozícia ale aj celá občianska spoločnosť, vyjadrili podporu kritickým novinárom, verejnoprávnosti RTVS, ale aj TV Markíze či iným televíziám a online médiám, ktoré sú vystavené existenčným a ekonomickým tlakom,“ povedal René Parák.