Prečo sa netreba báť? (VIDEO)

Prečo sa netreba báť? (VIDEO) Foto: Ikar

Trápia nás nízke platy, vysoké ceny v obchodoch, sme prepracovaní, máme problémy s duševným zdravím a dokonalé fotografie zo sociálnych sietí v nás vyvolávajú úzkosť. Valia sa na nás vojny, epidémie, klimatické krízy, a než sa nazdáme, zmietame sa vo víre ďalších katastrofických správ. Ako si poradiť v týchto náročných časoch?

Záchranou pred životnými neúspechmi a pohromami môže byť filozofia stoikov.

A presne o tom je novinka Prečo sa netreba báť. Starovekí filozofi Seneca, Epiktétos a Marcus Aurelius hľadali odpovede na rovnaké otázky, aké trápia aj nás. V každodennom živote môžeme plne kontrolovať len tri veci: svoj charakter, svoje reakcie a to, ako sa správame k druhým. Uvedomenie si, že ostatné veci sú mimo našej kontroly, prináša v konečnom dôsledku úľavu a vnútorný pokoj. Stoicizmus vám pomôže zbaviť sa strachu a úzkosti a ukáže vám, ako sa stať silným človekom.

Autorka knihu rozdelila na 14 kapitol, ktoré sa začínajú Ako – ako poraziť úzkosť a porovnávanie; ako byť na sociálnych sieťach, ako byť pokojný, ako byť bezstarostný, či ako zistiť na čom záleží. Ponúka akési nástroje na rozvoj vnútorného života, ktoré vám pomôže lepšie a krajšie žiť.

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Lucia Vráblicová:


Inšpiráciou k tejto knihe vraj bola jedna správa s názvom: Chcete byť šťastní? Žite týždeň ako stoik.

Existuje totiž 5 zásad, ktoré viete aplikovať aj vy a ktoré drvivej väčšine ľudí pomohlo. Napríklad priznajte si, že väčšinu vecí, ktoré sa vo vašom živote dejú, nemôžete ovplyvniť. Alebo uvedomte si, že vaše emócie sú výsledkom toho, ako premýšľate o svete. Prípadne prijmite, že sa vám z času na čas stane niečo zlé, rovnako ako sa to stáva všetkým ostatným. Už len tieto uvedomenia nás vedia posunúť a otvoriť oči. Nasmerovať a ukázať trošku iný pohľad na život okolo nás.

Možno pri čítaní tejto knihy zistíte, že aj taká stará filozofia ako je stoicizmus môže byť neuveriteľne užitočná a prekvapivo praktická v dnešnej modernej dobe. Že vám dodržiavaním jednoduchých zásad pomôže zachovať pokoj, vyrovnať sa s nepriazňou osudu a nájsť povestné joie de vivre, čiže radosť zo života.

Milan Buno, knižný publicista