Zastavme násilie. Vyzývame lídrov politických strán na spoločné rokovanie.

Slovensko sa po atentáte na premiéra Roberta Fica ocitá na križovatke, stojíme pred voľbou, akým smerom sa vyberieme. Po útoku na predsedu vlády sa spustila masívna vlna nenávisti a obviňovania. Niektorí politici burcujú vášne, podnecujú k nenávisti a dokonca hrozia fyzickými útokmi na oponentov. Takéto konanie je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) úplne cez čiaru, preto vyzýva predstaviteľov politických strán, aby skončili s útokmi, urážkami a rozoštvávaním spoločnosti a aby prijali pozvanie na stretnutie do Prezidentského paláca, pretože spoločnosť treba upokojiť a nie ešte viac rozdeľovať.

SaS útok na premiéra Fica opätovne ostro odsudzuje, takéto konanie nemá v našej demokratickej spoločnosti miesto. Rozdielne názory či iné politické videnie sveta nikdy nemôžu dospieť až k násiliu.

Predstavitelia strán koalície aj opozície dostali pozvanie na stretnutie, ktoré iniciovali Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini. SaS je pripravená sa na ňom zúčastniť, pretože v tomto čase je nevyhnutné nájsť spôsob, ako spolu komunikovať a upokojiť spoločnosť. Branislav Gröhling je prekvapený, že koaličné strany odmietajú pozvanie od ich demokraticky zvoleného prezidenta, čo je signálom, ako ho vnímajú.

„Niektorí koaliční poslanci v nenávistnej rétorike pokračujú naďalej, konkrétne ide o Andreja Danka či Ľuboša Blahu, preto by som poprosil Roberta Kaliňáka či Petra Pellegriniho, aby Danka upokojili, pretože táto situácia ničomu neprospieva. Svedkom podobného správania sme boli už aj v minulosti, keď sme od nich počúvali rôzne útoky. Nadávky prezidentke na námestí, reči o protislovenských prostitútkach či o tom, ako by niekoho vyfackali, zaškrtili či napadli lopatou. Toto sa musí skončiť. Toto nie je hra ani kampaň. Takéto podnecovanie k nenávisti má svoje následky,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Preto by rád vyzval politikov zo všetkých strán, aby skončili s osobnými útokmi a urážkami politikov, verejne činných osôb a ich blízkych. Aby skončili s útokmi na novinárov, opozíciu a podnecovaním nenávisti smerom k občanom – k menšinám, sociálnym vrstvám či voličom iných strán. „Pozrime sa radšej na to, čo nás spája. Všetci sa zhodneme, že členstvo v EÚ a NAT0 je náš kľúčový záujem. Všetci chceme, aby Slovensko ekonomicky rástlo, hoci máme iný pohľad na riešenia. Zároveň sa všetci zhodneme na tom, že spoločnosť potrebuje upokojiť,“ uviedol B. Gröhling s tým, že pokojne môžeme vzájomne kritizovať rôzne riešenia či návrhy zákonov, no nemôžeme sa uchyľovať k osobným útokom a k šíreniu nenávisti.

Podľa predsedu SaS si treba sadnúť k spoločnému stolu. „Porovnávajme programy, riešenia, návrhy. Slobodne vyjadrujme kritiku či nesúhlas. No neuchyľujme sa k podnecovaniu násilia či k vulgárnym útokom na akéhokoľvek politika, novinára či verejné činnú osobu,“ vysvetlil Branislav Gröhling a dodal, že pre pokoj v spoločnosti považuje za dôležité, aby sa utorkové stretnutie s ostatnými lídrami parlamentných strán uskutočnilo a aby sa naprieč politickým spektrom našla dohoda na utlmení vášní a nenávisti. „Veríme, že koalícia bude vedieť zabudnúť na rozdiely či kampaň a na stretnutí sa zúčastní,“ doplnil na záver.